672017ad-fd87-4a8b-8f50-447619cc7cfb.jpg

Bildiğimiz İsrail yok oldu ve bugünün İsrail'i varoluşsal bir tehlike altında

İsrail'in aşırı sağcı hükümeti, işgali aşırıcılık ve yetersiz yönetim ile karakterize edilen tehlikeli bir duruma itmektedir. Amerikalı ünlü siyasi yorumcu Thomas L. Friedman, The New York Times (NYT) için "Bildiğimiz İsrail yok oldu ve bugünün İsrail'i varoluşsal bir tehlike altında" diye yazdı.

18 Haziran 2024 Salı
İNTİZAR - Friedman'ın makalesi, "Bildiğimiz İsrail yok oldu" iddiasında bulunduğu ve bu iddiası nedeniyle eleştiri aldığı bir yazının devamı niteliğindeydi. Ancak yazar şimdi sözlerini ikiye katlayarak aşırı sağcı İsrail koalisyon hükümetini işgali "varoluşsal tehlikeye" sokmakla suçladı.
 
İran, Yemen'deki Ensarullah, Lübnan'daki Hizbullah, Gazze Şeridi'ndeki Hamas ve Irak'taki İslami Direniş'in "İsrail'i mengeneye almayı başardığını" söyleyerek "İsrail'in" karşı karşıya olduğu tehditleri detaylandırdı.
 
Daha da önemlisi, "İsrail'in" bu tehditlere karşı askeri ya da diplomatik bir çözümü olmadığının altını çizerek, Gazze, Lübnan ve işgal altındaki Batı Şeria'da olası bir savaşla karşı karşıya olduğunu söyledi. Yazar, Hizbullah'ın İsrail'in kilit altyapısını yok edebilecek hassas füzeler gibi gelişmiş askeri yeteneklerini ayrıntılı olarak vurguladı.
"İsrail'in görece küçük muharip subay kadrosu o kadar zayıfladı ki, Lübnan'da nasıl bir savaş sürdürebileceğini hayal bile edemiyorum."
Üç cepheli düşük yoğunluklu savaşın her an yüksek yoğunluklu bir savaşa dönüşme ihtimali olduğunu belirten Kerry, bu ihtimalin "çılgınlık" olduğunu söyledi.
 
Aşırı sağcı koalisyon 'İsrail'in suç niteliğini küresel ölçekte ön plana çıkarıyor 
 
Friedman makalesinde Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin kötü performansına ve işgali bekleyen karanlık geleceğe odaklanmayı tercih etti. 
 
Netanyahu'nun yasal tepkilerden kaçınmak için hükümet içinde gücü konsolide etmek zorunda olduğunu açıklayan yazar, İsrail Başbakanı'nın "aşırı sağcı Yahudilerle bir hükümet kurmak için ruhunu sattığını" söyledi.
 
Friedman, İsrail'in "Filistin Yönetimi ile herhangi bir ortaklığı" reddettiğini ve "Gazze de dahil olmak üzere Ürdün Nehri ile Akdeniz arasındaki tüm topraklar üzerinde İsrail'in kontrolü" konusunda ısrarcı olduğunu iddia etti.
 
Koalisyonun İsrail işgaline ciddi zarar verdiğini, ancak ABD Başkanı Joe Biden, Siyonist lobi AIPAC ve birçok kongre üyesinin radikal hükümeti durdurmak için henüz harekete geçmediğini ifade etti. Friedman'ın tanımıyla "kabus koalisyonu", İsrail işgalinin doğasında var olan suç niteliğini tüm dünyanın eleştirmesi ve karşı çıkması için ön plana çıkardı. 
 
Friedman'ın sözleri on yıllardır süren işgali, etnik temizliği ve bölgenin sosyal dokusunun tahrip edilmesini reddetmekten ziyade "İsrail"e verdiği destekten kaynaklanıyor. Yazar, "pragmatik merkezci bir hükümetin" işgal için en iyi yol olduğuna inanıyor ve Suudi Arabistan ile ilişkilerin normalleşmesini teşvik ediyor. Ayrıca Netanyahu'nun görevden alınması ve İsrail'in yayılmacı projesine istikrar getirebilecek bir hükümetin kurulması için erken seçim çağrısında bulundu. 
 
"Şimdilik İsrail'in Gazze'den defolup gitmesi ve bir mola vermesi gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar